Kek Span Gula Hangus - Boleh jadi salah satu koleksi kek gula hangus Naz pulak nanti. Tempahan Kek Gula Hangus Kek Pelangi atau Pudingsila callsms 019 634 1552 Puan Norlela Untuk harga sila gambar kek or puding yang anda minati.
Resep Kue Lebaran Paling Diburu Istimewa Kue Kue Lebar Resep Kue
Mula-mula cairkan gula dahulu untuk membuat gula hangus.
Kek span gula hangus. Kek Gula Hangus 2 Sumber internet - lupa kat mana Bahan-bahan. Aroma harum kek ini sangat merangsang selera. Jangan kacau sebab nanti ia.
Selain daripada kek gula hangus atau sarang semut kek butter serta kek span kek pelangi ini menjadi pilihan emak emak kita dari zaman berzaman sebab penyediaanya yang ringkas dan mudah untuk sajian minum petang. Bahan-bahan Resepi Kek Gula Hangus Kek Span. Hanguskan gulaKemudian masukkan airSebatikan.
Memang jauh berbeza dengan Kek SpongeSpan zaman sekarang kan. Bahan Resepi Kek Gula Hangus Sukatan Cawan. Tuangkan adunan di atas.
Panaskan sekali lagi supaya gula hangus tidak berketul. Dulu saya menyimpan duit sendiri untuk membeli bahan membuat kek dan membakarnya pula menggunakan sabut kelapa yang dibakar di atas tudung periuk. Panaskan periuk kuali guna api perlahan dan masukkan gula dahuluRatakan gula ke seluruh bahagian periukBila dah start mencair jangan kacau gula.
Nanti nak trylah sbb kak Nim kata sedap dan nampak jadi sarang tu. 112 cawan tepung kek. Masukkan marjerin ke dalam bekas berisi telur dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan esen vanilla susu dan tepung. Siap untuk dihidangkan 7 RESEPI KEK SPAN CHEESE. Sedap nampak Kek Sarang Semut Kek Gula Hangus versi kukus perkongsian FB Empayar Annur ni.
Dari dulu sampai sekarang. View my complete profile. Memang sayang dgn resipi ni.
BAHAN A - 250 gram gula pasir 225 ml air 75 gram mentega BAHAN B -. Resepi Kek Gula Hangus. Naz pernah mencuba beberapa jenis resepi kek gula hangus sebelum terjumpa resepi Kak Halimah ni dulu di blog Koleksi Resepi Diana yang kini blog beliau nampaknya telah diprivatekan.
Insyaallah tak pernah jemu dimakan. Setelah mencuba buat pertama kalinya. Wah kak Nimmm.
Kek gula hangus ini sangat sesuai dimakan sebagai dessert ataupun untuk menjamu tetamu ataupun untuk anda bawa sebagai sajian ke rumah sedara. Lenserkan loyang dengan marjerin dan tepung. Sedap ye kek gula hangus ni.
Ada banyak resipi kek kuih-muih dan pencuci mulut yang menggunakan gula hangus atau karamel dalam bahan-bahannya. Kemudian masukkan air sikit demi sedikit. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah.
Bahan A untuk gula hangus 3 cawan gula 3 cawan air 3 sudu besar planta. Lebih istimewa lagi resipi ini dimasak tanpa ketuharHanya perlu kukus sahaja. Masa tu akak baru form 1 kalau x silap.
Malah resipi Kek Sarang Semut ini juga tak perlukan anda untuk perap adunan. Dolu-dolu kek ni dipanggil KEK SPONGE. Akhir sekali masukkan gula hangus.
Resipi asal kek ni adalah milik arwah emak KNor. Tuk gula hangus 1 gelas plastik gula pasir kasar 1 gelas plastik air bahan tuk kek. 1 cawan gula 1 cawan air panas 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat 2 camca teh soda bikarbonat 4 biji telur 2 camca besar mentega.
Telur dipukul hingga betul-betul kembang. 12 cawan susu segar. Umpamanya kek gula hangus apam gula hanguskek buah kukus puding kastad karamel dan lain-lain lagi.
Resepi kek gula hangus kukus atau biasanya disebut kek sarang semut. Ayak tepung dan soda bikarbonat dan kemudian masukkan ke dalam gula hangus tadi. Resepi Kek Gula Hangus Kek Sarang Semut Yang Sangat Sedap Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya-wow.
Kek Span Gula Hangus. View my complete profile. Hidangan yang dihasilkan dari karamel ini sangat istimewa rasanya kerana rasa gulanya yang sedap dan wangi.
Sebenarnya kek gula hangus yang dulu saya panggil kek sponge masa saya kecil kecil adalah antara kek pertama yang saya masak semasa saya mula belajar membuat kek. Skrg ni org dah tak panggil kek span tp kek gula hangus atau kek sarang semut. Kek Span moden adalah antara kek yang paling mudah disediakanIni kerana ia menggunakan kaedah masuk semua all in method dimana semua baha.
11 December 2011 at 0856. Pukul lagi hingga sebati. Make sure gula larut dalam air warna kuningsila berhati-hati bila tuang air sebab akan jadi meletup2.
Bakar pun api tak boleh tinggi kurang lebih 175C selama 45 minit macam tu. Korang tak mungkin nak kek gula hangus korang jadi kek dua lapisan kan. Masa tu saya berada dalam darjah enam.
Goreng gula sehingga cair dengan api sederhana. Resepi kek buah bakar sukatan cawan mudah sedap pada 17102017 jumlah. Bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam atau kukus selama 3 jam.
Okmat kongsi resipi mudah ni nanti bleh cuba ok insya Allah menjadiBlog pilihan dts --- di sini. Kek sarang semut ada banyak namaAda yang panggil kek gula hangus manakala di Kelantankek ini dipanggil kek spanMemang saya ingat duluwaktu-waktu malam rayaemak akan buat kek ini untuk dimakan di pagi raya. Apabila gula telah hangus sepenuhnya masukkan air.
Kalau ikutkan nama dia dulu2 kek span. Dalam menghasilkan kek gula hangus paling penting jangan terlebih pukul. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan.
Masukkan gula hangus yang telah disejukkan. Hi semua kali ni Che Nom nak tunjuk kek yang mudah sangat nak dapat bahan-bahan untuk disediakan. Kek Span Dengan Fresh Cream Mangga.
Resepi sukatan cawan untuk loyang kecil. 1 cawan air panas mendidih. Puan Norlela Haji Nus Bandar Bukit Mahkota Kajang Selangor.
Kemain bagi title kat post sendirihahaTapi itulah realitinyaHujung minggu lepas saya dan Encik Suami dijemput ke majlis doa selamat dan kenduri kesyukuran seorang sahabat suami yang akan berangkat menunaikan haji. Kek sarang lebah atau kek gula hangus atau ada juga yang memanggilnya kek span ni memang telah terkenal dari dulu lagi. KNor simpan sampai la ni.
Puan Norlela Haji Nus Bandar Bukit Mahkota Kajang Selangor. Setelah sebati masukkan marjerin dan kacau dan susu rata sehingga cair. Tempahan Kek Gula Hangus Kek Pelangi atau Pudingsila callsms 019 634 1552 Puan Norlela Untuk harga sila gambar kek or puding yang anda minati.
1Panaskan gula didalam periuk jadikan gula hangus. So pukul sekadar nak sebatikan semua bahan jer okey. Dah cair dan menjadi perangtutup api sekejapmasukkan air panas.
Nampak sedap dan gebu kan. Kek Sarang SemutKek Sarang LebahKek Gula HangusHoneycomb Cake Dulu belajar buat kek ni ngn aunty akak. Kalau org tua2 ni memang suka sangat dengan KEK GULA HANGUS.
Dulu2 kalau org mintak rasa sayang jer nk bagi. 1 cawan gula 1 cawan air panas 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat. Kek ni memang tak naik tinggi kalau naik nanti dah jadi kek span gula hangus pulak.
KNor mmg suka dgn kek gula hangus ni. Kacau lagi hingga sebati semuanya. Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal sangat digemari.
Sekarang ni kan ramai yang cakap susah nak dapat barang-barang di bakeryjadi jom kita sediakan kek klasik yang tak pernah lapuk dek zaman iaitu kek sarang semut atau ada juga yang panggil kek gula hangusbahan-bahan pun biasa ada kat dapur aja. Jom kita tgk resepi kek ni. Tips untuk mendapatkan sarang yang elok dan menjadi adalah dengan memotong kek secara melintang dan bukan pada kebiasaan.
1 14 cawan gula putih. Marjerin dipukul hingga kembang di dalam bekas yang lain. Berhati-hati supaya air gula tidak terpercik ke tangan 3.
Bahan Gula Hangus. Dimana lapisan atasnya tekstur macam kek span dan kek sarang semut di lapisan bawahnya.
Pin On Yummy
Pin On Cik Manggis Recipes
Pin On Cake
Pin On Malaysian Delicacies
Pin Di Cake
Pin By Naa On Koleksi Resepi Mas Cotek Traditional Cakes Asian Cake Asian Desserts
Pin On Resepi Kek
Pin On Recepi In Malay
Pin On Kek
Pin On Cakes
Pin Di Beehive Cake
Pin Di Cake
Pin On Lovely Cakes Collection Steamed Method
Pin On Foodstuffs